Aan een titel zijn drie verschillende types van verschijningsdata verbonden. Hieronder bespreken we de bibliografische en verwachte verschijningsdatum. Daarbij gaan we ook in op de embargodatum.
Bibliografische verschijningsdatum
De bibliografische verschijningsdatum is de datum waarop het boek met het betreffende ISBN voor het eerst is/wordt uitgeleverd aan de markt. Het opgeven van een bibliografische verschijningsdatum is een verplicht veld en wordt vastgelegd bij de ISBN registratie. De uitgever is verantwoordelijk voor correcte aanlevering van deze datum en het onderhoud hiervan (mits deze wijzigt in aanloop van het productieproces). Deze datum wordt ook gebruikt voor het bepalen van de termijn van de vaste boekenprijs in Belgie. Na verschijning van een titel, kan deze datum niet meer gewijzigd worden.
Verwachte uitleverdatum
De verwachte uitleverdatum van een boek is een commercieel gegeven voor de boekhandel en een logistiek planningsgegeven voor de distributeur (zoals CB). Deze datum wordt aangeleverd en bij wijzigingen onderhouden door de uitgever. Als het boek in herdruk gaat ontstaat er een nieuwe verwachte uitleverdatum. Het kan ook voorkomen dat een uitgever die nog niet bij CB was aangesloten een aansluiting neemt en zijn hele bestaande fonds commercieel aanmeldt bij CB. De bibliografische verschijningsdatum ligt voor die titels in het verleden en de verwachte uitleverdatum bij CB in de toekomst.
Embargodatum
De embargodatum is een logistiek en commercieel gegeven. Deze datum geldt als bindende verkoopdatum voor de boekverkopers. Voor deze datum mag de titel wel ingeslagen, maar niet verkocht worden. Dit komt voor bij hele speciale titels.
Overig
Oorspronkelijke verschijningsdatum van een werk
De oorspronkelijke verschijningsdatum van een werk wordt niet vastgelegd door CB/ISBN. Bibliotheken doen dat wel (en verrichten daar bijvoorbeeld ook speurwerk in catalogi voor).