Onderdeel van de metadata bij een titel is een reeks- of serievermelding, Hieronder vind je hierover meer informatie.
Reeksnaam
Als twee of meer uitgaven één of meerdere attributen gemeenschappelijk hebben waardoor ze onderdeel zijn van een collectieve identiteit, spreken we van een reeks of serie. De collectieve identiteit is aangegeven in of op de publicatie zelf en blijkt doordat deze bij ieder afzonderlijk onderdeel van de reeks identiek is. De reeksnaam moet aangeduid zijn op de cover, titelpagina, colofon en/of achterkant van het boek.
Strikt genomen heeft een reeks niet noodzakelijkerwijs inhoudelijk iets gemeenschappelijks (bijv. Gouden reeks met wereldklassiekers). Een serie heeft doorgaans wel inhoudelijk iets gemeenschappelijks, bjiv. een vervolg op het vorige verhaal, of dezelfde hoofdpersoon (denk aan Dolfje Weerwolfje, of de Helen Grace-serie). Het verschil tussen een serie en een reeks is niet van belang in de communicatie met webwinkels, vandaar dat de termen door elkaar worden gebruikt.
Veld: Reeksnaam
Als het boek onderdeel uitmaakt van een reeks/serie dan moet deze naam in het reeksveld in het metadata record staan. De reeksnaammoet identiek zijn voor alle delen van de serie. De reeks/serienaam wordt uitsluitend opgenomen in het daarvoor bedoelde veld: reeksnaam.
Overige richtlijnen
In overleg met de grotere retailers en uitgevers zijn de volgende richtlijnen afgesproken voor het gebruik van het veld van de Reeks/Serie:
- Gebruik de volledige reeksnaam in dit veld
- Indien reeks/serie een merk wordt kan het ook als imprint geregistreerd worden. (bijv. Dominicusreeks)
- Nieuwe reeks/serienamen worden op verzoek door isbn.nl aangemaakt. Dit is op verzoek zo ingericht om de consistentie in schrijfwijze te waarborgen. Het is van belang dat de uitgever ook in haar database de uniforme schrijfwijze aanhoudt. Een reeksnaam moet identiek op het boek staan.
- Mocht de reeks/serie niet per se op volgorde gelezen hoeven worden, wordt het metadata-element feature ingevuld met ‘ook los te lezen’.
- Een hoofdpersoon mag als reeksnaam worden gebruikt, ook retrospectief via isbn.nl
(bijv. Frieda Klein) - Een reeksnaam identiek aan de titel van het boek is dubbel en komt de vindbaarheid en vooral de presentatie niet ten goede
Registratie meerdelig werk als reeks:
- Als de afzonderlijke delen een eigen titel hebben, wordt de overkoepelende titel in het reeksveld gezet, en de titel van het deel zelf in de hoofdtitel.
- Als de afzonderlijke delen geen eigen titel hebben, dan wordt de overkoepelende titel in het veld hoofdtitel gezet en de onderscheidende elementen van het deel zelf in de velden deeltitel en sectietitel (sectietitel wordt gevuld als er binnen deeltitel nog verdere onderverdelingen bestaan, dit gebeurt vaak bij educatieve uitgaves).
Nummer in de reeks
Het nummer in de serie/reeks moet in een apart veld ingevuld worden zodat webwinkels het in hun etalage aanklikbaar kunnen maken en alle delen van de reeks bij elkaar kunnen presenteren.
Bepalingen en richtlijnen:
- Een reeks/serienummer is niet verplicht.
- Het nummer 0 heeft geen functie en wordt door retailers niet overgenomen.
- De iBookstore erkent alleen een reeks/serie als er meer dan één nummer is en opeenvolgende nummers allemaal beschikbaar zijn.
- Omdat webshops meerdelige werken ook graag bij elkaar willen tonen, kunnen die ook als reeks/serie opgevoerd worden.
Subreeks
De mogelijkheid om subreeksen op te nemen (zoals bij Game of Thrones) is vooralsnog niet geïmplementeerd en wordt ook door de externe platformen iBookstore, Kobo niet ondersteund. Een subreeks kan het beste achter de reeks in het reeksveld geplaatst worden, geschieden door een – (liggend streepje).
Meer lezen over Metadata: Alles over Metadata